Bir ürünün satın alma ,kulanımı,bakımı ve bertaraf fiyatını kapsayan yani tüm sahip olma maliyetini incelemeyi sağlayan bir analiz sistemidir.Mevcut olabilecek en uygun maliyetli seçeneği bulabilmek için toplam sahip olma maliyetinin incelenmesidir.Bu yöntem, ürün tasarımı, operasyonu ,satın alma aşamaları ve mal hizmet süreçlerinin sürdürülebilirliğinin değerlendirme adımları için kullanılabilmektedir.
Üretim, yatırım, enerji, performans değerlendirme süreci , ve ekonomi gibi mevcut konularda karar verme durumu sadece kişi bazında değil, kuruluşlar için de önem teşkil ettiğini söyleyebiliriz. Belirli zaman ve birçok masraf yapılarak toplanan bilgilerin sonrasında bunların değerlendirilmesi ve bir sonuca bağlanması, özellikle de karışık görünen ve hayati kararların alınmasında modern tekniklere başvurulması gerekmektedir.
Bu tekniklere ise detaylı analizlerin ve hesaplamaların yapılmasına izin verecek olan kullanıcı dostu olan programlara dayanmaktadır.
LCCA’nın Avantajları
LCCA’nın bir ürün yada hizmetin toplam sahip olma maliyetini içeren tüm değerlendirme aşamaları, daha eğitimli bir karar verme sürecini mümkün kılmaktadır. Satın alma kararları verilirken, bu analiz en uygun maliyetli çözümü belirleyebilmektedir. Ayrıca bir ürünün tasarımı ve işlevselliği hakkında bilgi vermesi mümkündür.
LCCA, bir ürünün toplam sahip olma maliyetinin analiz edilmesiyle, ürünün çevresel etkisini en aza indirilmesiyle daha çevre dostu seçenekler bulmaya yardımcı olmaktadır.
LCCA, toplam sahip olma maliyetinin kapsamlı bir resmini oluşturarak daha bilinçli kararlar alınmasını sağlamaya yardımcı olmaktadır.
Yaşam Döngüsü Maliyet analizi aşamaları aşağıda sıralanmıştır;
Analiz edilecek konunun belirlenmesi ve mevcut projenin yaşam çalışması için zamansal periyodunun uygun finansal kriterler ile tespit edilmesi gerekmektedir.
Ek yöntemler bulmak için teknik verilerin ekonomik sonuçlarına odaklanılması gerekir.
Yıllara göre maliyet detaylarının geliştirilmesi gerekmektedir.
Uygun maliyet sisteminin seçilmesidir.
Maliyet detaylarının elde edilmesi gerekir.
Yıllık maliyet profillerinin bir başlık altında toparlanması gerekir.
Temel unsurlar üzerinde detayları zaman ve paraya indirgemek için belirli grafiklerin hazırlanması gerekir.
Büyük maliyet unsurlarının araştırılması gerekir.
Yüksek maliyet durumları söz konusuysa bunlar için alternatif araştırılması.
Sonuç olarak Yaşam Döngüsü Maliyet analizi, tüm proje seçeneklerinin toplam maliyetlerini hesaplayarak kalitesi ve işlevine uygun olarak en düşük maliyetli yöntemleri seçmektir.