Atmosferde sera etkisi oluşturan gazların başında karbondioksit geliyor. Dünya nüfusunun artması, sanayileşmenin hızlanması, sorumsuz üretim ve tüketim, bilinçsiz yapılaşma ve daha birçok faktör, atmosfere sera gazı salımını yani karbon emisyonunu giderek artırıyor. Atmosferdeki karbondioksitin bir bölümü ormanlar tarafından emilir. Bu da ormanları çok önemli bir karbon yutağı haline getirir. Fakat karbon emisyonunu sürdürülebilir bir şekilde azaltmak için bireylerin ve kurumların da karbon yutakları oluşturması gerekiyor. Yani salınan her birim karbon, başka yöntem ve araçlarla dengelenmeli. Bu yaklaşım, karbon denkleştirme / dengeleme ya da karbon offsetting dediğimiz kavramı ortaya çıkardı.
Son yıllarda özellikle kurumsal firmalar, karbon emisyonlarını azaltan veya karbon depolayan projelere yatırım yaparak emisyonlarının bir kısmının etkisini ortadan kaldırabiliyorlar. Ormanların koruma altına alınması veya ağaçlandırma çalışmaları da yine karbon denkleştirme yöntemlerinden biridir. Rüzgar çiftlikleri, güneş tarlaları veya daha iyi tarım yöntemleri gibi fosil yakıtları başka yollarla azaltan projeler için de karbon kredisi verilmektedir.
Karbon denkleştirme, bazı yönleriyle hala tartışma konusu olsa da kurumların karbon emisyonlarını uzun vadede azaltması için en etkili yöntemlerden biri olarak öne çıkıyor. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus var. Karbon denkleştirme araçlarından biri olan karbon kredileri, enerji üretimi ve kullanımıyla ilgili acil olarak ihtiyaç duyulan sistemik reformları ertelemek için bir bahane olarak kullanılmamalıdır. Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle etkili bir şekilde mücadele etmek istiyorsak öncelikle karbon emisyonlarını azaltmalıyız. Zira karbon denkleştirme, nihai amacımızı tek başına karşılayabilme kapasitesinden oldukça uzaktır. Karbon kredilerinin denkleştirilmesi ve satışının, gelişmekte olan ülkelere karbon yutaklarını korumalarına ve ekonomilerini düşük karbon hatlarında geliştirmelerine yardımcı olmak için bir para akışı sağladığını da belirtmekte fayda var.